Pieczenie chleba

2013/12/29

Categories: żywność Tags: chleb reklama marketing

Table of Contents

Specjalistyczny papier do wy…

Mamy wolny rynek i firmy walczą o klienta. Konkurują ceną, jakością… czy wreszcie specjalizując się w produktach dopasowanych do konkretnych potrzeb. Na ogół takie produkty są nieco droższe ponieważ wymaga to z jednej strony przestrzegania ostrzejszych wymogów technologicznych, a z drugiej strony liczba potencjalnych klientów jest mniejsza. Papier, który opisuje nabyła drogą czystego przypadku moja małżonka i świadomość jego istnienia pojawiła się we mnie podczas przedświątecznych porządków, doprowadzając w krótkim czasie do użycia tegoż papieru przy wypieku chleba w foremkach. Otóż i nasz bohater:

Papier do wypie

Istotne cechy charakterystyczne produktu

Ponoć jeden obraz to 10000 słów. Biorąc pod uwagę możliwość popełnienia błędów różnego rodzaju przy wpisywaniu tylu słów, oprę się na fotografiach, ograniczając się li tylko do krótkiego komentarza. Otóż główna cechą odróżniającą ten papier od zwykłych papierów tego typu jest wybitnie nasilona cecha powinowactwa tego papieru do ciasta chlebowego. O ile jest to dosyć typowe także dla zwykłych papierów to trzeba z mocą podkreslić, że cecha ta nie uległa osłabieniu po wypieczeniu chleba w piekarniku elektrycznym nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Próba oderwania papieru od chleba

Żeby umożliwić zainteresowanym powtórzenie eksperymentu podaję, że ciasto przygotowane było z mąki żytniej typu 720 i zakwasu domowego wyrobu opartego o mąkę żytnią typu 2000. Jednakowoż ponieważ zakwas ten dodawany jest w niewielkiej ilości możemy przyjąć, że podstawą była mąką żytnia typu 720 oraz rodzynki, śliwki i odrobina płatków żytnich. Papier nie dawał się oderwać od skórki, ba na poniższym zdjęciu widać idealną wręcz integrację z chlebem na załamaniu ściany spowodowanej zmianą temperatury.

Pełna integracja

Osobom, które nie od razu potrafią docenić zalety papieru “Anna Oszczędna” przypomnę o kilku istotnych funkcjach celulozy:

Nie wspominam tutaj o mikroelementach dostarczanych nam przez producenta, bowiem wymagało by to odrębnej analizy, ale warto zwrócić uwagę na dodatkowe aspekty związane ze stałą ochroną skórki, czyli słabsze parowanie i przedłuzoną tym samym wilgotność chleba. I proszę pamiętać, że wszystkie te, niewątpliwie godne uwagi, dodatkowe własności papieru do wypieku Oszczędna Anna uzyskujemy jako gratis, ja jako formę świątecznej niespodzianki, dlatego czułem się w obowiązku rzetelnie je opisać.

>> Home